SM w Gostyniu

Sernik z kajmakiem

Składniki

Spód
•    6 jaj
•    120 gr cukru
•    100 gr mąki
•    30 gr kakao

Sernik
•    300 gr Masła gostyńskiego extra
•    150 gr oleju
•    150 gr cukru waniliowego
•    250 gr cukru
•    10 jaj
•    2,2 kg sera mielonego
•    13 gr budyniu bez cukru
•    100 gr Mleka gostyńskiego UHT 3,2%
•    1 puszka Kajmaku gostyńskiego

Przygotowanie

Spód

•    Ubijamy białko, do ubitych białek sypiemy cukier, żółtka i mieszamy z mąką.
•    Pieczemy w temperaturze 210°C przez około 10 minut
•    Kroimy na 3 krążki o średnicy 2 cm.

Sernik

•    Ubijamy masło z cukrem, cukrem waniliowym i olejem.
•    Dodajemy pojedynczo żółtka i ser. Na końcu dodajemy rozpuszczony budyń w mleku i wlewamy.
•    Ubijamy białko, mieszamy wszystko i na górze szprycujemy kajmakiem.
•    Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 155°C.
Rodzaj przepisu
  • Ciasta
Produkty
  • Mleko
  • Masło
  • Masa krówkowa/kajmak

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek