SM w Gostyniu

Czekoladowe ptasie mleczko

Składniki

Spód

•    5 jaj
•    80 gr cukru
•    20 gr kakao
•    100 gr mąki

Ptasie mleczko

•    1,2 l Śmietanki kremowej gostyńskiej UHT 30%
•    100 ml Mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego
•    70 gr kakao
•    120 gr cukru waniliowego
•    18 gr żelatyny
•    80 gr wody
•    100 gr czekolady 70%

Przygotowanie

Spód

Wbijamy białko, sypiemy cukier a na końcu żółtka. Mieszamy z mąką i kakao.
Pieczemy około 10 minut w temperaturze 220°C.

Ptasie mleczko

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem i mlekiem.
Jak śmietana zacznie się ubijać, wlewamy powoli żelatynę rozpuszczoną w wodzie i czekoladzie.
Rozpuszczamy czekoladę z olejem w kąpieli wodnej i polewamy na wierzchu.
Rodzaj przepisu
  • Ciasta
  • Desery
Produkty
  • Śmietanka 30%
  • Mleko zagęszczone słodzone

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek