SM w Gostyniu

Kajmakowe ptasie mleczko

Składniki

•    5 jaj
•    100 gr cukru
•    100 gr mąki
•    1 l Śmietanki kremowej gostyńskiej UHT 30%
•    100 gr Mleko zagęszczonego słodzonego
•    1 puszka Kajmaku gostyńskiego
•    100 gr cukru waniliowego
•    20 gr żelatyny
•    100 gr wody

Przygotowanie

•    Ubijamy białka i do ubitych białek sypiemy cukier, później żółtka i mieszamy z mąką.
•    Rozsmarowujemy na grubość około 1 cm.
•    Pieczemy w temperaturze 220°C przez około 10 minut.
•    Ubijamy śmietanę z cukrem, kajmakiem i mlekiem zagęszczonym.
•    Jak śmietana zacznie się ubijać, wlewamy rozpuszczoną żelatynę.
•    Rozpuszczamy puszkę kajmaku w kąpieli wodnej i dodajemy 7 gram żelatyny i wylewamy na wierzch.
Rodzaj przepisu
  • Ciasta
  • Desery
Produkty
  • Śmietanka 30%
  • Mleko zagęszczone słodzone
  • Masa krówkowa/kajmak

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek