SM w Gostyniu


Składniki: 

Na spód:
~ 170 g herbatników pełnoziarnistych
~ 6 łyżek masła gostyńskiego (80 g)
~ szczypta soli
~ 1 łyżeczka ciemnego kakao
~ szczypta kardamonu (opcjonalnie)

Na masę serową:
~ 1 kg twarogu sernikowego
~ 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego SM Gostyń
~ 40 g mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy
~ 0,8 szklanki gęstej śmietany 18% (200 ml)
~ 4 jajka (rozmiar L)
~ 500 g pulpy z mango

Na polewę:
~ 3 łyżki pulpy z mango
~ 300 g gęstej śmietanki gostyńskiej 18%
~ 2 łyżki soku z cytryny
~ 3 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Przygotowujemy spód – ciastka rozdrabniamy na piasek, dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, kakao, szczyptę soli i jeśli używamy szczyptę kardamonu. Całość dokładnie mieszamy i układamy na wyłożonym papierem do pieczenia spodzie tortownicy, dokładnie dociskając masę ciasteczkową łyżką. Boki tortownicy smarujemy masłem i przygotowujemy masę serową.

Za pomocą miksera ustawionego na średnie obroty ubijamy twaróg około 2-3 minuty, aby stał się puszysty, dalej miksując dodajemy mąkę lub budyń oraz śmietanę,a następnie po jednym jajku, za każdym razem krótko miksując, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły krótko mieszamy. Na koniec do masy serowej wlewamy mleko skondensowane i pulpę z mango mieszamy krótko do połączenia się składników – masa będzie dość rzadka.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wstawiamy sernik i pieczemy ok 60-65 minut do momentu aż wierzch po dotknięciu patyczkiem będzie sprężysty.

Studzimy przez godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie w temperaturze pokojowej.

Gdy sernik przestygnie wylewamy na wierzch polewę śmietanową i robimy kropki z pulpy z mango, za pomocą wykałaczki, przeciągając ostrze przez środek każdej kropki, rysujemy serduszka . Całość chłodzimy w lodówce minimum 6 godzin.

AUTOR: ZMYSŁOWE SMAKI

Rodzaj przepisu
  • Ciasta
Produkty
  • Śmietanka 18%
  • Mleko zagęszczone słodzone

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek