SM w Gostyniu

123326460 2661426047503304 8489991591631277729 o
           Składniki:
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 100 ml ciepłego mleka UHT 3,2 % Gostyń,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • 200 g puree z dyni,
  • 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła,
  • 1 duże jajko,
  • 50 g rozpuszczonego masła,
  • pół szklanki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 3 gruszki obrane i pokrojone w cienkie plasterki.

         Wykonanie:

Przygotować rozczyn drożdżowy - w szklance rozkruszyć drożdże, dodać cukier i mleko. Wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut aż drożdże "ruszą ". Do miski wsypać mąkę, puree z dyni, masło i jajko. Wlać rozczyn i wyrobić. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć. Blat posypać mąką i rozwałkować ciasto na placek o grubości około 1 cm (na długość blachy-keksówki). Cukier trzcinowy zmieszać z cynamonem. Wierzch ciasta posmarować masłem (trochę zostawić), posypać przyprawami (również trchę zostawić) i ułożyc plasterki gruszki. Zwinąć i włożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch pozostałym masłem i posypać pozostałym cukrem. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Piec ok 30-40 min w temp 180 C. Idealne do kawy z mlekiem. 

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek