SM w Gostyniu

        sernik
 

Spód:

około 200-210 g herbatników,
100 g masła,
2 łyżeczki przyprawy do piernika.

Masa serowa:

1 kg sera trzykrotnie mielonego,
150 g cukru,
5 jajek,
100 g masła,
1 budyń waniliowy.
1 łyżka mąki pszennej,
1 tabliczka mlecznej czekolady,
200 g gotowej masy krówkowej Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu,
5 łyżek mleka,
3 łyżki gotowej masy makowej.

Polewa:

200 g masy krówkowej,
100 ml śmietanki 30%,
1 łyżeczka żelatyny,
pestki granatu do dekoracji.

Wykonanie:

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.Herbatniki kruszymy,dodajemy rozpuszczone masło i przyprawę. Wszystko razem mieszamy i wylepiamy foremkę. Wkładamy do lodówki. Całe jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę i dodajemy po łyżce sera. Dodajemy budyń i rozpuszczone masło. Wszystko razem mieszamy. Masę serową dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy masę krówkową i ucieramy,do drugiej rozpuszczoną czekoladę z mlekiem a do trzeciej masę makową z łyżką mąki. Wszystkie masy delikatnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik. Wyjmujemy foremkę i wlewamy na przemian masy zaczynając od środka aby wyszedł nam wzorek. Sernik pieczemy ok.60-70 min w 180 stopniach. Musimy doglądać czasami i sprawdzać patyczkiem czy środek jest upieczony. Po upieczeniu studzimy. Żelatynę zalewamy ok.2 łyżkami wody i mieszamy aby napęczniała. W rondelku mieszamy śmietankę z masą krówkową i delikatnie podgrzewamy ale nie gotujemy aby masy się połączyły. Dodajemy żelatynę,mieszamy i studzimy. Tężejącą polewą polewamy sernik i dekorujemy tak jak lubimy. SMACZNEGO.

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek