SM w Gostyniu

przepisd1

Biszkopt
5 jaj
5 łyżek cukru
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2,5 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: Jajka ubić mikserem z 5 łyżkami cukru. Następnie do dobrze ubitej masy wsypać stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto wylać na blachę wcześniej wysmarowaną masłem i wyłożoną pergaminem.
Biszkopt upiec w piekarniku. Czas 15 minut , temperatura 160 °C - 180 °C.

Masa budyniowa
0,5 l mleka UHT SM w Gostyniu
0,5 szklanki cukru
4 żółtka
¾ szklanki mąki pszennej
½ kostki masła extra 250 g SM w Gostyniu

Wykonanie:
Mleko z cukrem zagotować.
W części mleka rozmieszać żółtka i mąkę . Następnie wszystko wlać do gotującego mleka i wolno zagotować do uzyskania masy budyniowej.

Przestudzoną masę budyniową ucieramy z ½ kostki masła

Masa
1 puszka mleka słodzonego gotowanego 510 g SM w Gostyniu

Bita śmietana
0,5 litra śmietanki UHT 30 % SM w Gostyniu
2 łyżeczki żelatyny
2 śmietan-fix
1 łyżka cukry pudru.

Wykonanie: Śmietankę UHT ubijamy do bitej śmietany – przed końcem ubijania dodajemy cukier puder , żelatynę rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody oraz śmietano- fix .

Do wykonania ciasta potrzebujemy dodatkowo: 1 dużą paczkę krakersów i 2 paczki ciastek petitków.

Kolejność przekładnia ciasta
Biszkopt
Masa budyniowa
Petitki
Krówka – kajmak
Krakersy
Bita śmietana
Na bitą śmietanę ucieramy czekoladę (tarką na grubych oczkach)
kajmak 510 g.oraz 0,5 lub 0,7 l. wódki czystej 40% ( zależnie od preferencji ) mocno wymieszać np, w melakserze i gotowe ps. podawać schłodzone
Rodzaj przepisu
  • Ciasta
Produkty
  • Mleko
  • Masło
  • Śmietanka 30%
  • Masa krówkowa/kajmak

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek