Dzięki dodatkowi śmietanki czekoladowej, babeczki są jeszcze bardziej puszyste i mięciutkie niż zwykle. Idealnego smaku dopełniają borówki, którymi naszpikowana jest każda muffinka. A przygotowanie tego deseru to po prostu banał!
Składniki:
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- 2/3 szklanki śmietanki UHT 30% SM w Gostyniu + kakao
- ½ szklanki oleju
- szczypta soli
- 2/3 szklanki borówek
Dodatkowo:
- śmietanka czekoladowa do dekoracji
Przygotowanie:
- Przygotować 2 miski: w jednej połączyć składniki suche, w drugiej płynne.
- Obie masy zmieszać, na koniec delikatnie dodając borówki.
- Ciasto nakładać łyżką do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami lub natłuszczonej (do ¾ wysokości otworów).
- Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Wystudzić.
- Udekorować ubitą śmietanką czekoladową.
Autor: Blondies in the kitchen