Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mielonych migdałów
- 100 g cukru pudru
- kostka Masła gostyńskiego ekstra
- jajko
- szczypta soli
Ciasto na rant:
- 150 g miękkiego Masła gostyńskiego ekstra
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mielonych migdałów
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- puszka Masy krówkowej gostyńskiej
Migdały i kandyzowane wiśnie do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na wielkość blaszki 24x36cm. Podpiec ok. 10 minut w 180 stopniach.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią na puch. Dodać jajka, później mąkę i migdały, wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wycisnąć na ciasto ozdobny brzeg. Od razu wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut w 180 st. Ostudzić. Masę kajmakową rozsmarujemy na cieście. Z obranych migdałów i kandyzowanych wiśni robimy kwiaty. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Autor: Smakołyki Asi