Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 250 g cukru
- 3 duże jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 300 ml Śmietanki 30% UHT gostyńskiej
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- owoc granatu i borówki
Przygotowanie:
Ciasto:
• Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.
• Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy pomału olej. Należy pamiętać, żeby nie przerywać miksowania.
• Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy najważniejszy składnik – szpinak, delikatnie mieszamy.
• Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 1 godzinę lub do tak zwanego „suchego patyczka”. Studzimy.
Masa kremowa:
• Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy aromat pomarańczowy i cukier puder.
• Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy odciętą górną część na okruszki. Na ciasto wykładamy śmietankę, posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią, aby nie odpadały. Całość posypujemy pestkami granatu i borówkami
Gotowe ciasto zajadamy ze smakiem!
Autor: Katarzyna Woźnicka