Tartaletki truskawkowo-limonkowe

Tartaletki truskawkowo-limonkowe

Składniki:

  • 250 g herbatników
  • 80 g roztopionego Masła gostyńskiego ekstra
  • 500 g twarogu do sernika
  • 125 ml Śmietany 18% UHT gostyńskiej
  • 2/3 szklanki cukru (w tym 1 łyżeczka cukru wanilinowego)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki soku z limonki
  • skórka z 1 limonki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 350 g truskawek
  • cukier puder

Przygotowanie:

•    Masło roztapiamy, dodajemy pokruszone na piasek herbatniki. Wszystko razem mieszamy do powstania tzw. mokrego piasku.
•    Foremki do tartaletek wykładamy masą ciasteczkową (spód i brzegi). Podpiekamy ok. 10 minut.
•    Wszystkie składniki (poza owocami i cukrem pudrem) ubijamy do połączenia się składników.
•    Truskawki kroimy w kostkę i 3/4 truskawek dodajemy do masy. Mieszamy.
•    Masę serową wykładamy na podpieczone tartaletki i pieczemy ok. 45 minut w temp. 160°C.
•    Kiedy tartaletki ostygną na wierzchu układamy truskawki i posypujemy cukrem pudrem.

Autor: Aneta Gwiner