Składniki:
Ciasto:
• 750g mąki pszennej
• 250g cukru
• 2 budynie czekoladowe (bez cukru)
• 200g miękkiego Masła gostyńskiego extra
• 4 żółtka
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• odrobina soli
Dodatkowo:
• ok. 800 g śliwek
• 2 łyżeczki cynamonu
• 2 łyżki cukru
Masa budyniowa:
• 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
• 1 l Mleka pasteryzowanego gostyńskiego
• 3-4 łyżki cukru (lub więcej)
Przygotowanie:
• Mąkę przesiać z proszkiem do miski, dodać budyń (proszek), sól i wymieszać razem.
• Masło utrzeć mikserem z cukrem na jasną masę, następnie dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać.
• Na końcu partiami dodawać składniki sypkie, ciągle miksując. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną włożyć do zamrażarki. Drugą częścią wylepić dno blaszki (25×35).
• Blaszkę wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę budyniową.
• Z litra mleka, odlać 3/4 szklanki i rozpuścić w niej budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń. Chwilkę gotować i odstawić do lekkiego przestygnięcia (nie musi być całkiem zimny).
• Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki, odłożyć.
• Z lodówki wyjąć blaszkę. Na ciasto wylać budyń a na nim układać śliwki jedna obok drugiej – skórką do dołu.
• Po wierzchu posypać cukrem oraz cynamonem. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach na śliwki.
• Ciasto piec ok. 1 godzinę, w temperaturze 180°C. Po tym czasie wyjąć i przestudzić, można także po wierzchu posypać cukrem pudrem.
Autor: Radość kipiąca uśmiechem