Pewnie znacie Wiesława Bobera, a jeśli nie, to przypominamy, że to wybitny polski kucharz, a od 3 lat także Ambasador Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu.
Propaguje on kuchnię polską tradycyjną połączoną z nowoczesną. Inspiruje się klasycznym stylem francuskim oraz kuchnią myśliwską. Wielokrotnie nagradzany i wyróżniany za swoją pracę.
Wiesław Bober gotował dla artystów, ludzi świata polityki oraz Miss World. Popularyzował polskie smaki w Maso Corto we Włoszech, Kaprun w Austrii oraz wielokrotnie w Pradze.
Jest doskonałym kucharzem, pomysłodawcą, organizatorem, jurorem oraz laureatem wielu konkursów kulinarnych. Jest także współzałożycielem Klubu Szefów Kuchni – organizacji skupiającej najlepszych szefów kuchni w Polsce, którzy swą wiedzą służą branży gastronomicznej. Szkoli młodych adeptów sztuki kulinarnej. Stale współpracuje ze szkołami gastronomiczno-hotelarskimi.
W pabianickim hotelu Fabryka Wełny, w którym rezyduje od 2015 roku, stworzył autorskie miejsce szefa kuchni – Restaurację Wzorcownia by Wiesław Bober. To miejsce na światowym poziomie z wyjątkową atmosferą, eleganckim wnętrzem i przede wszystkim doskonałym jedzeniem!
Zapytany o to, dlaczego używa produktów Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu, odpowiada:
„Posiadam dużą skalę porównawczą, ponieważ oceniam produkty mleczarskie w programie „Doceń polskie”. Używam od wielu lat produktów Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu z powodu ich wysokiej jakości i znakomitego smaku, które są produkowane z najwyższej jakości polskiego mleka, w przystępnej cenie.
Spółdzielnia posiada szeroką ofertę produktową: mleko, mleko zagęszczone, mleko z witaminami, mleko słodzone, śmietany, masło. Stale używam w mojej kuchni śmietanę 30%, która doskonale nadaje się do przyrządzania deserów, do sosów oraz zupy.
Do deserów używam masę kajmakową , mleczko zagęszczone, mleko, śmietanę 30%, doskonałe masło. Dużą zaletą dla gastronomii są opakowania produktów i łatwy sposób ich otwierania.”
Specjalnie dla naszej spółdzielni przygotował kilka przepisów opartych na gostyńskich produktach. Efekty pracy Wiesława Bobera i cukiernika Adama Kaczmarka możecie zobaczyć na poniższych zdjęciach. Zachęcamy do skorzystania z przepisów i samodzielnego przygotowania ciast.
Zobacz także
Chcąc spełnić oczekiwania naszych klientów, rozszerzamy portfolio produktowe o nowy smak w kategorii – kajmak – gotowa masa.
Dużym zainteresowaniem cieszy się nasze stoisko na Targach Polagra 2022 w Poznaniu.
Znajdziecie nas w hali nr 5. Stoisko 24. Zapraszamy!