Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 160 g ciemnego cukru
- 150 ml Coca – Coli
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 2 jajka
Krem budyniowy:
- 1 mały budyń
- 250 ml Mleka UHT gostyńskiego 3,2%
- 60 g Masła gostyńskiego ekstra
- zielony barwnik
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe
- jajeczka czekoladowe „Mini eggs”
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek, kakao, cukier.
- W drugiej misce natomiast, roztrzepane jajka, Coca colę i olej. Do mokrych składników dodać przesiane suche składniki i wymieszać do połączenia.
- Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotek. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
- Ugotować budyń z 250 ml mleka. Odstawić do wystudzenia. Zmiksować masło na jasną, puszystą masę, a następnie po łyżce dodawać budyń o temperaturze pokojowej. Następnie dodać zielony barwnik i zmiksować.
- Wiórki kokosowe przesypać do miseczki, dodać zielony barwnik i troszkę wody do uzyskania pożądanego koloru. Odstawić wiórki do wyschnięcia.
- Wystudzone muffinki posmarować kremem budyniowym a następnie obtoczyć w wiórkach. Na szczycie poukładać jajeczka.
Autor: Pamiętnik łasucha