Składniki:
- 175 g Masła gostyńskiego ekstra
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 kisiel cytrynowy z cukrem
- 1 szklanka Mleka UHT gostyńskiego 3,2%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cytryna
Dodatkowo:
- 1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
- Całe jajka ubić z cukrem do białości, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kisielem, przesiać prosto do masy jajecznej i mieszać na małych obrotach, na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło oraz skórkę startą z cytryny.
- Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do babki.
- Piec w temp. 170st około 60 minut.
- Upieczoną i wystudzoną babkę przełożyć na talerz, cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i wodą na gładki lukier i gotowym lukrem polać babkę, odstawić do zastygnięcia lukru.
- Autor: Izoni Pyszne Smaki