Czekoladowa Chmurka

Czekoladowa Chmurka

czekoladowa chmurka d

Składniki:

  • 250ml śmietanki UHT 30% tłuszczu + kakao
  • 125g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka Baileys
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki płatków zbożowych
  • 1 duża łyżka masła orzechowego

Przygotowanie:

  • Mocno schłodzoną śmietankę z dodatkiem kakao SM w Gostyniu ubić, dodać łyżeczkę cukru pudru, Baileys, mascarpone i dalej ubijać.
  • W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuścić żelatynę i dodać ją powoli do masy czekoladowej.
  • Płatki zbożowe przysmażyć na suchej patelni, następnie dodać masło orzechowe.
  • Niewielką formę np. kokilkę wysmarować oliwą i nałożyć do niej krem, następnie płatki. Całość włożyć na ok. 2h do lodówki.
  • Przed podaniem, deser można włożyć na kilka sekund do ciepłej wody, następnie ułożyć go na talerzu płatkami ku dole – wtedy łatwiej odejdzie od foremki – dzięki czemu uzyskamy cudowny kształt, który z pewnością wszystkich zaskoczy.