Mazurek na stole być musi, bez mazurka tak jak bez pisanek nie ma świąt.
Ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g Masła gostyńskiego ekstra
- 1 jajko
Masa czekoladowa:
- 1/2 puszki Mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego
- 1 i 1/2 szklanki posiekanej czekolady gorzkiej (około 20 dag)
Dodatkowo:
- czekoladowo-miętowe pastylki
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i jajko, zagnieść gładkie ciasto, które schłodzić około 30 minut.
- Okrągłą formę do tarty około 25 cm średnicy wysmarować masłem i wysypać mąką, następnie na dnie wyłożyć 3/4 całego schłodzonego ciasta, z reszty zrobić kuleczki, którymi należy obłożyć brzeg mazurka. Na cieście położyć papier do pieczenia i wysypać na nim fasolę.
- Piec w temp. 180 stopni około 20 minut.
- Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier z fasolą.
- Do miski wsypać posiekaną czekoladę, dolać mleko i ustawić miskę na garnku z gotującą się wodą i rozpuścić, dodać szczyptę soli morskiej i przestudzić.
- Kiedy masa czekoladowa przestygnie, wylać ją na wystudzony spód mazurka i od razu posypać pokrojonymi w kostkę pastylkami miętowymi, odstawić do lodówki do zastygnięcia.
- Po zastygnięciu polewy dowolnie ozdobić.
Autor: Izoni Pyszne Smaki