Składniki:
- ciasto francuskie
- mleko zagęszczone słodzone gostyńskie (puszka)
- śliwki suszone
- wódka do moczenia śliwek
- kawa rozpuszczalna
- płatki migdałowe do ozdoby
- skórka pomarańczowa do ozdoby
Przygotowanie:
Ciasto francuskie układamy w blaszce, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy do zarumienienia ok. 15 minut.
Śliwki moczymy ok. 1 godziny w alkoholu, odcedzamy i kroimy na połówki.
Mleko gotujemy w puszce 2 godziny i studzimy, nie otwierając puszki. Do ostudzonego kajmaku dodajemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i mieszamy.
Na upieczonym, ostudzonym cieście układamy śliwki, a następnie masę kawowo-kajmakową. Zanim masa całkowicie stężeje, posypujemy kajmak płatkami migdałowymi i ozdabiamy według uznania np. skórką pomarańczową.
Autor: Bon apetit mon amie