Omlety czekoladowe z sosem wiśniowym

Omlety czekoladowe z sosem wiśniowym

omlety czekoladowe d

Składniki:
Omlety:

  • 4 jajka
  • 250 ml śmietanki UHT 30% tłuszczu + kakao
  • 150-160 g mąki
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka masła extra SM w Gostyniu

Sos wiśniowy:

  • 500 g wiśni
  • 6 łyżeczek galaretki wiśniowej
  • łyżka cukru
  • pół łyżeczki mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

  • Sos wiśniowy
  • Wiśnie drylujemy i przekładamy do garnuszka.
  • Podgrzewamy, posypujemy je mąką i dodajemy cukier.
  • Energicznie mieszamy, aby nie powstały z mąki grudki.
  • Do ciepłych wiśni dodajemy galaretkę. Gdy wystygnie, odstawiamy do lodówki.

Omlety:

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy sztywną pianę.
  • Śmietankę również ubijamy na sztywno i do już ubitej dodajemy żółtka, cukier oraz szczyptę soli. Mieszamy.
  • Do śmietanki przekładamy białka, posypujemy mąką i delikatnie mieszamy.
  • Patelnię smarujemy masłem i rozgrzewamy. Omlety smażymy z obu stron.
  • Ciepłe polewamy sosem z wiśniami i podajemy.

 

Smacznego!

Autor: Pani Smaczna