Składniki ciasta:
- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 450
- 0,5 szklanki oliwy
- 40 g świeżych drożdży
- 50 ml mleka niesłodzonego, zagęszczonego 4% MS Gostyń
- 1 jajko i dwa żółtka
- 1 łyżeczka cukru
- sól, biały pieprz
- Dodatkowo:
- biały sezam do posypania
- 0,5 jajka do posmarowania
Wykonanie ciasta:
Zacząć od przygotowania mleka, 1 szklanki mąki i cukru. Po wyrośnięciu dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Nadzienie przygotować z zielonych oliwek w oliwie z ziołami. Odcedzić z zalewy i zblendować. W razie potrzeby dodać trochę oliwy.
Na rozwałkowane ciasto nałożyć pastę oliwkową. Tworzyć dowolne kształty i rozmiary bułeczek. Posmarować jajkiem i posypać białym sezamem. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.