Ukoronowanie świątecznego obiadu.
Ciasto:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki oleju
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 1 i 1/2 szklanki śmietanki UHT 30% gostyńskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki smażonych wiśni w cukrze lub dżemu z wiśni
- kilka ciastek delicji
- czekoladowe jajeczka
Przygotowanie:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych białek dosypywać cukier i cały czas ubijać, następnie do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać i wymieszać z masą jajeczną. Na koniec dodać olej i wszystko ostrożnie połączyć.
Ciasto przelać do małej tortownicy około 18 cm średnicy i piec w temp. 180 st około 30-35 minut do suchego patyczka.
Krem
Śmietankę ubić na sztywno, serek utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, następnie dodać do niego śmietankę i delikatnie wymieszać.
Upieczone ciasto przekroić na pół i oba krążki nasączyć naparem z kawy rozpuszczalnej, dolny krążek ciasta ułożyć na talerzu, posmarować wiśniami i częścią kremu. Na krem pokroić w paseczki kilka ciastek i przykryć drugim krążkiem. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem i dowolnie ozdobić cukierkami.
Autor: Izoni Pyszne Smaki