Przepis na formę do tarty o średnicy ok. 24 – 25 cm.
Składniki:
Spód
- 100g mąki pszennej
- 120g mąki owsianej
- 2 czubate łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 110g masła extra SM w Gostyniu (mocno schłodzonego)
- 2,5 -3 łyżki lodowatej wody
Mus czekoladowo – borówkowy
- 500ml śmietanki 30% SM w Gostyniu (mocno schłodzonej) + kakao
- 175g serka homogenizowanego waniliowego
- 250g borówek
- 2,5 – 3 łyżki galaretki o smaku owoców leśnych
- 1/3 szklanki gorącej wody
Dodatkowo
- 250g borówek do posypania
Przygotowanie:
Spód
- Masło kroimy w 2,5 cm kostkę.
- W malakserze chwilę mieszamy ze sobą obie mąki, sól i cukier. Dodajemy masło i pulsujemy przez ok. 15 sekund, tak aby otrzymać coś na kształt kruszonki. Cały czas pulsując, dolewamy powoli wodę – ciasto powinno się skleić w całość.
- Po połączeniu, wyjmujemy ciasto na stolnicę podsypaną mąką i ugniatamy chwilę dłonią.
- Obwijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
- Po godzinie wyciągamy ciasto lodówki i wylepiamy nim dół i boki formy.
- Piekarnik nagrzewamy do 190°C (w takcie nagrzewania piekarnika formę z ciastem trzymamy w lodówce).
- Przed wstawieniem do piekarnika, wykładamy na ciasto folię aluminiową lub papier do pieczenia (żeby był bardziej plastyczny możemy go najpierw zgnieść) i obciążamy ceramicznymi kulkami do pieczenia (grochem, fasolą lub ryżem jeśli nie posiadamy kulek).
- Pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ciasta obciążenie, nakłuwamy spód widelcem i ponownie pieczemy około 15 minut. Ciasto powinno nabrać koloru. Gdy będzie gotowe, wyjmujemy z piekarnika.
Mus czekoladowo-borówkowy
- W wodzie rozpuszczamy galaretkę.
- Borówki miksujemy blenderem na gładki płyn i przekładamy do rondelka. Podgrzewamy, a gdy już będą ciepłe, dodajemy rozpuszczoną galaretkę i mieszamy, aby żelatyna się rozpuściła.
- Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski i czekamy aż dojdzie do temperatury pokojowej.
- Śmietankę ubijamy na sztywno.
- Do mniejszej miseczki przelewamy ok. 5 łyżek borówek z galaretką. Dodajemy ok. 3 łyżek ubitej śmietanki i energicznie mieszamy trzepaczką. Następnie, mieszając, dodajemy serek homogenizowany.
- Połączone składniki dodajemy do pozostałych borówek z galaretką i jeszcze raz mieszamy trzepaczką.
- Na koniec, dodajemy resztę ubitej śmietanki i ponownie energicznie mieszamy.
- Gotową masę czekoladowo-borówkową przekładamy na upieczony spód i wkładamy do lodówki.
- Po ok. 1,5 godziny, gdy wierzch nieco zastygnie, wysypujemy borówki. Odstawiamy do lodówki na noc.
Podajemy schłodzone.
Smacznego!
Autor: Pani Smaczna