Warstwowy deser kawowy

Warstwowy deser kawowy

Składniki:

Warstwa pomarańczowo-dyniowa

  • 2 soczyste pomarańcze
  • 1 mały kawałek (stanowiący objętość 1/2 wielkości 1 pomarańczy)
  • szczypta kardamonu
  • szczypta imbiru
  • kilka goździków
  • 150 ml wody
  • *1 łyżeczka miodu, jeśli pomarańcze są kwaśne

Całość rozgotowujemy a następnie blendujemy na gładko. Konsystencją ma przypominać puree owocowe.

Warstwa z gorzkiej czekolady z kawą zbożową:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/3 tabliczki mlecznej czekolady
  • 200 ml Śmietanki kremowej gostyńskiej UHT 30%
  • 100 ml Mleka gostyńskiego UHT 3,2 %
  • 2 saszetki kawy zbożowej
  • szczypta cynamonu

Kawę zaparzamy w śmietance i mleku. Odstawiamy na kilka godzin. Ponownie zagotowujemy i zalewamy połamaną drobno czekoladą. Otrzymamy czekoladową kawę.

Warstwa mleczna z kawą:

  • 1 czubata łyżeczka kawy zbożowej
  • 200 ml Mleka gostyńskiego UHT 3,2 %
  • 50 gr mlecznej czekolady

Kawę zalewamy gorącym mlekiem i od razu zalewamy czekoladę. Mieszamy. Otrzymamy delikatną, półpłynną czekoladową kawę.

Na warstwę szklaneczek wykładamy warstwę pomarańczową, następnie gorącą czekoladową i mleczną. Szklaneczki oprószamy kakao.

Autor: Kuchnia Marlenity