20 lutego odbył się XI Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”. Uczestnicy konkursu musieli się wykazać znajomością przygotowania dań zdrowej kuchni o kulinarnym charakterze kuchni włoskiej.
Przygotowane dania powstały na bazie oryginalnych produktów włoskich z odpowiednim wykorzystaniem sprzętu gastronomicznego firmy Philipiak Milano.
Włoska kuchnia jest popularna wśród Polaków. Niestety, najczęściej kojarzona jest jedynie z pizzą i makaronami. Mało kto wie, że opiera się również w dużej mierze na warzywach i rybach. Jednym z celów konkursu jest propagowanie różnorodności, ale także zdrowego oblicza włoskiej kuchni.
Organizatorem konkursu był Giancarlo Russo wraz z Hotelem Fabryka Wełny & SPA przy wsparciu i pomocy merytorycznej Federazione Italiana Cuochi, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Polskiego Stowarzyszenia Kucharzy oraz Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy.
Podczas uroczystej Gali poznaliśmy zwycięzców konkursu. Jury złożone z najznamienitszych kucharzy, przyznało następujące nagrody:
Pierwsze miejsce: Jakub Bondziul i Wojciech Świesiulski z Restauracji Amber Room w Warszawie.
Drugie miejsce: Grzegorz Miśta i Radosław Lorenc z Fabryki Wełny Hotel & SPA w Pabianicach.
Trzecie miejsce: Przemysław Bednarz i Marcin Suski z Hotelu BoniFaCio SPA & Sport Resort z Sochocina.
Gratulujemy!
Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu aktywnie włączyła się w pomoc przy organizacji konkursu. Poniżej zamieszczamy otrzymane podziękowania oraz zdjęcia.
Zobacz także
Ostatni dzień Targów Polagra także spędziliśmy na miłych rozmowach i wesołych konkursach.
Chcemy Was serdecznie zaprosić do udziału w Turnieju Piłki Nożnej Zakładów Pracy, który sponsorujemy!