Warzywne wypieki

Współcześnie przerwa na deser nie musi wiązać się z wyrzutami sumienia! Wręcz przeciwnie! 


Ciasta

Deser warzywny może budzić mieszane uczucia u tych, którzy jeszcze nie mieli okazji ich smakować. Ciasta te jednak nie tylko są smakowite, ale również efektownie wyglądają. Jednym z nich z pewnością jest tzw. leśny mech. Ciasto przygotowujemy z odsączonego szpinaku zmieszanego z jajkami, cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Masa natomiast składa się z ubitej na sztywno śmietanki. Warto wybrać najwyższej jakości kremówkę, np. z SM w Gostyniu. Następnie wystarczy już tylko dodać do niej aromat pomarańczowy i cukier puder. Nazwa ciasta wzięła się od wierzchu składającego się z pokruszonego zielonego ciasta udekorowanego owocami, np. borówkami i pestkami granatu.

Kolejna opcja warzywnego ciasta składa się z marchewki i puree z dyni, do których dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka i roztopione masło. W czasie, kiedy masa piecze się w piekarniku, możemy przygotować polewę karmelową. Należy wsypać cukier na patelnie i w momencie, gdy się rozpuści, dodać kremówki. Przestygniętą polewę nakładamy na ciasto i posypujemy ulubionymi bakaliami.

Obecnie coraz większą popularność zyskują również ciasta na bazie buraków. Warzywa te są bogatym źródłem żelaza i poprawiają naszą odporność, która jesienią jest nam szczególnie potrzebna. W Internecie możemy znaleźć wiele przepisów na wykorzystanie buraków w cieście. Najpopularniejsze są chyba czekoladowe murzynki z burakiem. Decydując się na tę opcję, możemy przełamać smak nakładając na wierzch krem z ubitej śmietanki i mascarpone. 

Mini desery

Swoich warzywnych wersji doczekały się także muffinki. Są one szczególnie doceniane przez dzieci, które ciężko zatrzymać przy stole, dlatego chętniej decydują się na porcję warzyw przygotowaną w atrakcyjnej formie, którą mogą zabrać do ręki. Wybór warzyw również zależy od preferencji smakowych. Wystarczy, że zmieszamy je z mąką, jakami, mlekiem, proszkiem do pieczenia i startym żółtym serem. Pisząc o warzywnych alternatywach tradycyjnych wypieków nie sposób nie zaproponować wersji deseru z jednym z najpopularniejszych w Polsce warzyw – ziemniakiem.

Drożdżowe oponki wyglądem przypominają amerykańskie donuty. Są one smażone na głębokim tłuszczu tak, jak tradycyjne paczki lub w wersji mniej kalorycznej pieczone w piekarniku. Przepis na ten ziemniaczany przysmak jest bardzo prosty! Najpierw mielimy ugotowane ziemniaki i dodajemy mąkę, jajka, masło i cukier. Wyrobione i wykrojone ciasto smażymy na tłuszczu lub pieczemy w piekarniku. Dekorujemy wedle uznania.

Kolejnym sposobem na przemycenie buraka do diety jest wykorzystanie go do przyrządzenia domowych drożdżówek. Ciasto drożdżowe łączymy z upieczonym i zmiksowanym burakiem, który następnie smarujemy kremem czekoladowo-orzechowym i posypujemy orzechami. Bułeczki zawijamy i pieczemy. Powyższe propozycje świetnie się sprawdzą „na wynos”. Możemy je spakować dzieciom do szkoły lub zabrać do pracy.

Podsumowując, możliwości wykorzystania warzyw do przyrządzenia deserów jest naprawdę sporo. Najlepsze efekty uzyskamy korzystając z wysokiej jakości produktów mlecznych oraz sezonowych warzyw. Takie połączenie będzie nie tylko zdrowe, ale i smaczne.



 

Zobacz także

Nowy kocioł parowy w Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu!

Z radością przedstawiamy nasz nowy nabytek — innowacyjny kocioł parowy, który właśnie zasilił nasz Zakład w Gostyniu.

Więcej
SM Gostyń na WTK i epoznan.pl

Interesujący wywiad ze Stefanem Stachowiakiem, Zastępcą Prezes SM Gostyń.

Więcej