Maślane karmelki

Maślane karmelki

przedisd2

PRZYGOTOWANIE: 10 minut.
GOTOWANIE: 35-40 minut.
OCZEKIWANIE: 5 godzin.

Składniki na ok. 40 karmelków:
– 350g mleka zagęszczonego niesłodzonego SM w Gostyniu (lub tyle samo mleka zagęszczonego słodzonego w puszce z Gostynia już bez dodatku cukru)
– 10 dag cukru
– 5 dag masła extra SM w Gostyniu

Sposób przygotowania:
1. Mleko zagęszczone niesłodzone SM w Gostyniu wlać do rondelka, dodać masło gostyńskie, sól i cukier, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.
2. Masę gotować ok. 35-40 minut, ciągle mieszając aż do uzyskania kremowej konsystencji.
3. Masę schłodzić.
4. Z masy uformować wałek o średnicy ok. 1 cm, następnie owinąć go folią i chłodzić w lodówce ok. 5 godzin.
5. Schłodzony wałek wyjąć z lodówki i pokroić na kawałki wielkości cukierków.
6. Każdy karmelek owinąć w celofan lub folię termokurczliwą spożywczą.