Składniki:
Spód
- 200g herbatników z czekoladą typu Digestive
- 100g roztopionego masła extra SM w Gostyniu
- 3 łyżki Nutelli
Krem
- 250ml śmietanki 30% SM w Gostyniu + kakao
- 250g schłodzonego serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Dodatkowo
- różnorodne owoce do dekoracji
- cukier puder do posypania
Polewa
- 50 g mlecznej czekolady
- 5 łyżek kremówki (śmietanki 30% SM w Gostyniu)
Przygotowanie:
Spód
- Herbatniki kruszymy na pył (najlepiej w blenderze).
- Pokruszone herbatniki dokładnie mieszamy z roztopionym masłem i Nutellą.
- Okrągłą blachę do tarty o wymiarach 22- 24 cm (lub podobną) wykładamy okruchami, dociskamy łyżką i wkładamy do lodówki.
Krem
- Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Połączyć delikatnie kremówkę z mascarpone i dodać esencje waniliową.
- Wymieszać. Tak przygotowany krem przełożyć na czekoladowy spód i udekorować dużą ilością owoców.
Polewa
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
- Dodać kremówkę.
- Dokładnie wymieszać.
- Owoce polać polewą.
Smacznego!
Autor: Ooomnomnomnom