Cytrynowa babka z kisielem

Cytrynowa babka z kisielem

Cytrynowa babka z kisielem

Składniki:

  • 175 g Masła gostyńskiego ekstra
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 kisiel cytrynowy z cukrem
  • 1 szklanka Mleka UHT gostyńskiego 3,2%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cytryna
Dodatkowo:
  • 1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

  • Całe jajka ubić z cukrem do białości, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kisielem, przesiać prosto do masy jajecznej i mieszać na małych obrotach, na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło oraz skórkę startą z cytryny.
  • Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do babki.
  • Piec w temp. 170st około 60 minut.
  • Upieczoną i wystudzoną babkę przełożyć na talerz, cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i wodą na gładki lukier i gotowym lukrem polać babkę, odstawić do zastygnięcia lukru.
  • Autor: Izoni Pyszne Smaki