Babka kajmakowa

Babka kajmakowa

 

Babka kajmakowa

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 300 g Masy krówkowej gostyńskiej
  • 100 g Masła gostyńskiego ekstra
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

  • 100 g Masy krówkowej gostyńskiej
  • 4 łyżki Supermleka 3,2%
  • płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:

  • Migdały w czekoladzie, masę kajmakową i masło podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia. Przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, a następnie po 1 żółtku i sok z cytryny, cały czas ucierając. Dodać masę kajmakową a następnie obie mąki, delikatnie mieszając łyżką. Babkę piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
  • Składniki na polewę podgrzać i wymieszać, aby się połączyły. Polać babkę i posypać lekko podprażonymi migdałami. Udekorować migdałami w czekoladzie.