Babka parzona z siemieniem lnianym

Babka parzona z siemieniem lnianym

 

Babka parzona z siemieniem lnianym
Ciasto:
  • 4 i 1/2 szklanki mąki
  • 125 g Masła ekstra gostyńskiego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 60 g drożdży
  • 250 ml Mleka UHT gostyńskiego 3,2%
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • szczypta soli

Lukier:

  • 1 białko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z pomarańczy
  • ok. 3/4 szklanki cukru pudru
  • zielony barwnik

Przygotowanie:

  • Podgrzewamy pół szklanki mleka. Dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Pozostałe mleko gotujemy i zalewamy nim 1 szklankę mąki. Dobrze rozcieramy i zostawiamy do przestudzenia.
  • Do letniej masy dodajemy wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy i zostawiamy w ciepłym miejscu.
  • Wyciskamy sok z pomarańczy. Z żółtek i cukru pudru robimy kogel-mogel.
  • Dodajemy go do wyrośniętego zaczynu, dosypujemy pozostałą przesianą mąkę, sól, cukier waniliowy, siemię lniane, dolewamy sok z pomarańczy i wyrabiamy ciasto.
  • Gdy składniki połączą się, wlewamy rozpuszczone letnie masło. Ponownie wyrabiamy ciasto do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość zagniatamy.
  • Formy na babkę (tu użyte 6 małych bez kominka) smarujemy roztopionym masłem i obsypujemy bułką tartą lub pokruszonymi biszkoptami.
  • Napełniamy je ciastem do 1/3 wysokości. Zostawiamy w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto wypełni foremki, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości.
  • Gotowe babki dekorujemy lukrem. Ubijamy białko, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy, stopniowo dosypujemy cukier puder. Kiedy będzie puszysty i lśniący dodajemy odpowiednią ilość zielonego barwnika.