Składniki:
- 250ml śmietanki UHT 30% tłuszczu + kakao
- 125g serka mascarpone
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka Baileys
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki płatków zbożowych
- 1 duża łyżka masła orzechowego
Przygotowanie:
- Mocno schłodzoną śmietankę z dodatkiem kakao SM w Gostyniu ubić, dodać łyżeczkę cukru pudru, Baileys, mascarpone i dalej ubijać.
- W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuścić żelatynę i dodać ją powoli do masy czekoladowej.
- Płatki zbożowe przysmażyć na suchej patelni, następnie dodać masło orzechowe.
- Niewielką formę np. kokilkę wysmarować oliwą i nałożyć do niej krem, następnie płatki. Całość włożyć na ok. 2h do lodówki.
- Przed podaniem, deser można włożyć na kilka sekund do ciepłej wody, następnie ułożyć go na talerzu płatkami ku dole – wtedy łatwiej odejdzie od foremki – dzięki czemu uzyskamy cudowny kształt, który z pewnością wszystkich zaskoczy.
Autor: Quchnia Karoli