Składniki:
- 1/4 litra spirytusu albo wódki
- 1 puszka Mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego 8% (530g)
- 1/2 litra Mleka UHT gostyńskiego 2%
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej dobrej jakości
- odrobina kardamonu i cynamonu
- trochę przegotowanej wody
Przygotowanie:
Zacznijmy od mleka w puszce – trzeba je zagotować w rondlu z wodą i zostawić na 3 godziny, żeby sobie „pykało” na wolnym ogniu.
Następnie gotujemy także zwykłe mleko, dodając do niego kawę oraz szczyptę kardamonu dla podkreślenia kawowego smaku. Po zagotowaniu należy połączyć delikatnie z mlekiem skondensowanym z puszki. Wszystko wystudzić i dopiero wtedy dodawać powoli spirytus lub wódkę, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej i dość gęstej cieczy.
Taki likier powinien się oczywiście „przegryźć” – niech sobie postoi w chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętej butelce, przez kilka dni.
Można go podawać z bitą śmietaną, pałeczkami czekoladowymi lub sam, bo jest wspaniałym drinkiem i nie wyobrażam sobie bez niego domowej spiżarki! 🙂
Innymi słowy – muuuusicie spróbować!
Autor: Anulowe