Ciasto:
- 5 jajek
- 3 łyżki domowego cukru waniliowego
- sok z 1/2 cytryny
- 300 g Masy krówkowej gostyńskiej
- 100 g Masła gostyńskiego ekstra
- 180 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- 100 g Masy krówkowej gostyńskiej
- 4 łyżki Supermleka 3,2%
- płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:
- Migdały w czekoladzie, masę kajmakową i masło podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia. Przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, a następnie po 1 żółtku i sok z cytryny, cały czas ucierając. Dodać masę kajmakową a następnie obie mąki, delikatnie mieszając łyżką. Babkę piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
- Składniki na polewę podgrzać i wymieszać, aby się połączyły. Polać babkę i posypać lekko podprażonymi migdałami. Udekorować migdałami w czekoladzie.
Autor: Smakołyki Asi