Bez sernika nie ma świąt!
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 kostki Masła gostyńskiego Ekstra
- 1 jajko
- 1 i1/2 łyżeczki proszku
Masa serowa
- 1 kg białego sera
- 10 jajek
- 1/2 litra śmietanki UHT 30% gostyńskiej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie:
Ciasto
Masło posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajko. Szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić.
Masa serowa
Ser skręcić przez maszynkę i to najlepiej dwa razy, aby był gładziutki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Białka jajek ubić na sztywno z połową cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru do białości, następnie dodawać porcjami ser i budynie. Do masy serowej dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać pianę z białek i bardzo ostrożnie połączyć ją z masą serową.
Prostokątną formę (33*23 cm) wysmarować na dnie tłuszczem i wyłożyć schłodzone ciasto. Na nim wyłożyć całą masę serową .
Piec około 1 godziny w temp. 180 stopni.
Lukier
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i niewielką ilością wody do białości i tak przygotowanym lukrem polać upieczony i wystudzony sernik, odstawić do zastygnięcia lukru.
Autor: Izoni Pyszne Smaki