Babka Julka

Babka Julka

 

babka julka

Bardzo apetyczna babka z dodatkiem kaszy manny poleca się na Wielkanoc!

Składniki:

  • 1 jajko
  • 50 g Masła gostyńskiego ekstra
  • 120 g kaszy manny
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g mąki
  • 150 g cukru
  • 125 ml Mleka UHT gostyńskiego 3,2%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ekstrakt migdałowy

Przygotowanie:

  • Jajko ucieramy z cukrem i utartym wcześniej masłem.
  • Stopniowo dosypujemy pozostałe składniki w odpowiedniej kolejności: najpierw mąkę puszystą tortową, następnie ziemniaczaną, kaszę mannę, proszek do pieczenia, mleko i ekstrakt migdałowy. Ciasto powinno być dość gęste.
  • Przekładamy je do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej pokruszonymi biszkoptami. Pieczemy około 50 minut w 200 stopniach.
  • Kiedy ostygnie, wyjmujemy z formy i dowolnie dekorujemy. Ja użyłam do tego mlecznej czekolady rozpuszczonej w kilku łyżkach mleka.