Wielkanocne ciasteczka

Wielkanocne ciasteczka

 

Wielkanocne ciasteczka

Ciasto:

  • 170 g Masła gostyńskiego ekstra
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 270 g mąki tortowej
  • 4 łyżki kakao

Krem:

  • 100 g Masła gostyńskiego ekstra
  • 50 g cukru pudru
  • 5 czubatych łyżek Mleka w proszku
  • 1 łyżka spirytusu

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem. Do utartego masła dodać mąkę z kakao oraz szczyptę soli, wbić jajko i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię i schłodzić około 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na pół i rozwałkować na około 0,5 cm, aby nie dodawać do ciasta dodatkowej mąki w trakcie wałkowania to polecam rozwałkowanie ciasta pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia. Przy pomocy foremki wyciąć kształt ciasteczek i ułożyć je na wyłożonej papierem blaszce. Piec w temp. 180st około 10 minut, upieczone ciastka wystudzić.

Krem:

Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem. Na koniec ucierania dodać mleko w proszku i spirytus, całość jeszcze chwilkę razem ucierać.
Przy pomocy gotowego lukru na połowie zajączków zrobić lukrowy ogonek i odstawić do jego zastygnięcia.
Przygotowanym kremem posmarować ciastko bez ogonka i przykryć ciastkiem z lukrowym
ogonkiem, odstawić na kilka godzin do zastygnięcia kremu i nasiąknięcia jego wilgocią ciastek.

·   Autor: Izoni Pyszne Smaki