Truskawkowy puch

Truskawkowy puch

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jaj, wielkość M
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 450
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 125 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa truskawkowa z maślanki:

  • 250 g truskawek
  • 1/2 cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki Maślanki gostyńskiej
  • 1 galaretka truskawkowa

Krem truskawkowy:

  • 500 ml Śmietanki 30% UHT gostyńskiej
  • 200 g truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny

Wierzch tortu:

  • 400 ml Śmietanki 30% UHT gostyńskiej

Pozostałe:

  • 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego
  • 1/2 galaretki truskawkowej
  • 200 g truskawek

Poncz:

  • 1/2 szklanki wina czerwonego
  • 1/2 szklanki herbaty
  • 100 g migdałów tartych

Przygotowanie:

Biszkopt

•    Do miski wbijam białka o temperaturze pokojowej i ubijam na sztywno, ale nie przebijam ich.
•    Dodaję po łyżce cukru, ubijam 2 minuty i kolejną łyżkę cukru i tak do wyczerpania. Na końcu dodaję po jednym żółtku, mieszam mikserem, ale już tylko chwilę do połączenia.
•    Mąki przesiewam, dodaję kakao, proszek, startą czekoladę i mieszam. Dodaję w trzech partiach do masy jajecznej i mieszam delikatnie od spodu.
•    Spód formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp. 160°C góra-dół i piekę 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem, czy ciasto się dopiekło.

Warstwa maślankowa

•    Truskawki myję, odrywam szypułki i miksuję blenderem. Dodaję sok z cytryny.
•    Galaretkę rozpuszczam w 1/3 szklance wody gorącej. Przestudzoną lekko dodaję do truskawek. Łączę z maślanką.
•    Garnek wykładam folią spożywczą – boki też i wylewam warstwę maślankową. Odstawiam na noc do lodówki.

Krem truskawkowy

•    Żelatynę namaczam w 1/4 szklanki wody i rozpuszczam w mikrofali.
•    Truskawki myję, obieram i miksuję blenderem. Dodaję do nich żelatynę ciepłą.
•    Śmietankę schłodzoną ubijam na sztywno z cukrem pudrem.
•    Wlewam cienkim strumieniem mus truskawkowy i mieszam mikserem. Wstawiam krem do lodówki aż zetnie się do konsystencji takiej, żeby można było smarować.

•    Biszkopt kroję ostrym nożem na 3 blaty. Dolny blat układam w formie, w której piekłam. Nasączam go ponczem, smaruję częścią kremu, wykładam warstwę maślankową na środek, ładnie odklei się od folii jak przewrócimy do góry nogami.
•    Smaruję kremem truskawkowym, wyrównuję i układam drugi blat. Nasączam go ponczem, smaruję dżemem, resztą kremu truskawkowego. Układam ostatni blat. Tort wstawiam do lodówki, żeby się dobrze ściął.

•    W tym czasie prażę migdały na suchej patelni.
•    Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno. Zdejmuję obręcz formy, smaruję wierzch i boki śmietanką. Część zostawiam do dekoracji.
•    Truskawki kroję na plastry. Układam od środka w kwiatka. Tort dekoruję śmietaną naokoło. Boki obkładam migdałami uprażonymi na patelni. Muszą przestygnąć.
•    Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance wody gorącej. Jak zacznie tężeć lekko, wylewam ją na truskawki. Tort wstawiam do lodówki na 2 godziny.

Autor: Wesoła kuchnia