Składniki:
Biszkopt:
- 5 jaj, wielkość M
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1/2 szklanki mąki pszennej 450
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 125 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa truskawkowa z maślanki:
- 250 g truskawek
- 1/2 cytryny
- 1 i 1/2 szklanki Maślanki gostyńskiej
- 1 galaretka truskawkowa
Krem truskawkowy:
- 500 ml Śmietanki 30% UHT gostyńskiej
- 200 g truskawek
- 1 łyżka cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
Wierzch tortu:
- 400 ml Śmietanki 30% UHT gostyńskiej
Pozostałe:
- 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego
- 1/2 galaretki truskawkowej
- 200 g truskawek
Poncz:
- 1/2 szklanki wina czerwonego
- 1/2 szklanki herbaty
- 100 g migdałów tartych
Przygotowanie:
Biszkopt
• Do miski wbijam białka o temperaturze pokojowej i ubijam na sztywno, ale nie przebijam ich.
• Dodaję po łyżce cukru, ubijam 2 minuty i kolejną łyżkę cukru i tak do wyczerpania. Na końcu dodaję po jednym żółtku, mieszam mikserem, ale już tylko chwilę do połączenia.
• Mąki przesiewam, dodaję kakao, proszek, startą czekoladę i mieszam. Dodaję w trzech partiach do masy jajecznej i mieszam delikatnie od spodu.
• Spód formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp. 160°C góra-dół i piekę 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem, czy ciasto się dopiekło.
Warstwa maślankowa
• Truskawki myję, odrywam szypułki i miksuję blenderem. Dodaję sok z cytryny.
• Galaretkę rozpuszczam w 1/3 szklance wody gorącej. Przestudzoną lekko dodaję do truskawek. Łączę z maślanką.
• Garnek wykładam folią spożywczą – boki też i wylewam warstwę maślankową. Odstawiam na noc do lodówki.
Krem truskawkowy
• Żelatynę namaczam w 1/4 szklanki wody i rozpuszczam w mikrofali.
• Truskawki myję, obieram i miksuję blenderem. Dodaję do nich żelatynę ciepłą.
• Śmietankę schłodzoną ubijam na sztywno z cukrem pudrem.
• Wlewam cienkim strumieniem mus truskawkowy i mieszam mikserem. Wstawiam krem do lodówki aż zetnie się do konsystencji takiej, żeby można było smarować.
• Biszkopt kroję ostrym nożem na 3 blaty. Dolny blat układam w formie, w której piekłam. Nasączam go ponczem, smaruję częścią kremu, wykładam warstwę maślankową na środek, ładnie odklei się od folii jak przewrócimy do góry nogami.
• Smaruję kremem truskawkowym, wyrównuję i układam drugi blat. Nasączam go ponczem, smaruję dżemem, resztą kremu truskawkowego. Układam ostatni blat. Tort wstawiam do lodówki, żeby się dobrze ściął.
• W tym czasie prażę migdały na suchej patelni.
• Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno. Zdejmuję obręcz formy, smaruję wierzch i boki śmietanką. Część zostawiam do dekoracji.
• Truskawki kroję na plastry. Układam od środka w kwiatka. Tort dekoruję śmietaną naokoło. Boki obkładam migdałami uprażonymi na patelni. Muszą przestygnąć.
• Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance wody gorącej. Jak zacznie tężeć lekko, wylewam ją na truskawki. Tort wstawiam do lodówki na 2 godziny.
Autor: Wesoła kuchnia