Torcik rabarbarowy

Torcik rabarbarowy

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka L
  • 200 g drobnego cukru
  • 200 g miękkiego Masła gostyńskiego ekstra
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 nasiona kardamonu, obrane i zmielone
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

Masa rabarbarowa:

  • 3 łodygi rabarbaru, obrane i pokrojone na 3 cm kawałki
  • sok z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki brązowego cukru

Masa serowa:

  • 300 g zmielonego sera na sernik
  • 150 g Śmietany 30% UHT gostyńskiej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • skórka otarta z połowy pomarańczy

Krem maślany:

  • 200 g miękkiego Masła gostyńskiego ekstra
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka Mleka gostyńskiego 3,2% UHT

Przygotowanie:

•    Nagrzej piekarnik do 190°C.
•    2 formy o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
•    W misce ubij jajka z cukrem i masłem.
•    Dodaj mąkę i proszek i zmiksuj.
•    Dodaj sól, kardamon i łyżkę jogurtu i ponownie zmiksuj.
•    Przełóż ciasto do foremek, wyrównaj.
•    Włóż ciasta do piekarnika i piecz przez 25 min.
•    Wbij patyczek w środek ciasta i sprawdź, czy jest suchy. Jeśli tak, wyjmij foremki i pozostaw do ostudzenia. Możesz zdjąć obręcz po 10 minutach.
•    Kiedy spody będą wystudzone, przetnij je na pół.
•    W międzyczasie przygotuj rabarbar.
•    Do rondla włóż rabarbar, wlej sok z pomarańczy i cukier.
•    Zagotuj. Nie mieszaj zbyt mocno. Niech rabarbar rozpadnie się delikatnie, ale tak, by nadal były widoczne kawałki. Nie chodzi tu o mus.
•    Pozostaw do ostudzenia.
•    Biały ser przełóż do miski, dodaj śmietankę i ubijaj do czasu, aż wszystko się połączy, a krem nie będzie za rzadki.
•    Dodaj cukier, skórkę i delikatnie ubij.
•    Włóż do lodówki.
•    Złóż tort. Na pierwszy blat wyłóż część masy serowej. Na niej wyłóż część rabarbaru.
•    Połóż kolejny blat i powtórz wszystko. Na trzecim blacie również.
•    Połóż ostatni blat i przełóż tort do lodówki na min. 30 minut. To pozwoli łatwiej udekorować tort z wierzchu.
•    Przygotuj ostatni krem.
•    Przełóż masło do miski, dodaj przesiany cukier puder, mleko i wanilię. Zmiksuj całość do uzyskania gładkiego kremu.
•    Udekoruj boki i wierzch tortu maślanym kremem.
•    Ponownie schłodź.
•    Udekoruj truskawkami.

Smacznego!

Autor: Cake me