Składniki:
Ciasto kruche:
• 300 g mąki krupczatki
• 200 g mąki orkiszowej typ 650
• 250 g Masła gostyńskiego extra
• 80 g cukru pudru
• 1 łyżeczka cukru z wanilią
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 żółtka
• 3 łyżki Śmietany gostyńskiej UHT 18%
Nadzienie:
• 3 kg jabłek
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka przyprawy do piernika
• 3-4 łyżki cukru pudru
• 3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
• Do misy miksera przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać zimne pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Za pomocą końcówki do ucierania zmiksować na jednolite ciasto.
• Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, zagnieść i uformować wałek. 2/3 ciasta równomiernie rozłożyć na blasze 25*40 cm wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki.
• Resztę ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki. Gdy ciasto będzie się schładzać przygotować nadzienie.
• Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, a następnie w cieniutkie plasterki.
• Do jabłek dodać cynamon, przyprawę i dosłodzić cukrem pudrem. Wymieszać i jeśli jabłka puszczą dużo soku, lekko odcisnąć uważając, by zbytnio ich nie połamać.
• Wyjąć z lodówki blaszkę z ciastem. Ciasto gęsto nakłuć widelcem, posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na dużych oczkach resztę ciasta (z zamrażarki).
• Piec w 180°C około 1 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Szarlotka jest pyszna na ciepło i na zimno.
Autor: Alina Waliczek