Składniki:
Ciasto:
• 500 g mąki tortowej
• 250 g Masła gostyńskiego extra
• 6 żółtek
• 1 małe opakowanie cukru waniliowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki Śmietany UHT gostyńskiej 12 lub 18%
• 2 łyżeczki kakao
Beza:
• 6 białek
• 1 szczypta soli
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 2 łyżki budyniu śmietankowego
Dodatkowo:
• około 1 – 1,2 kg jabłek
• sok z 1/3 cytryny
• 2 łyżki cynamonu
• 3-4 łyżki dżemu z czarnych porzeczek
• orzechy włoskie
Przygotowanie:
Ciasto:
• Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy.
• Dodajemy żółtka oraz posiekane masło, zagniatamy szybko kruche ciasto, dodając śmietanę.
• Ciasto dzielimy ciasto na 3 części (część na spód największa). Do jednej części dodajemy kakao. Częścią ciasta na spód wykładamy blachę, nakłuwamy i wkładamy do lodówki, pozostałe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 30 minut.
• Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy sok z cytryny i cynamon, mieszamy. Odstawiamy.
• Spód ciasta podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 7-8 minut.
• Ciasto smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, na wierzch wykładamy odciśnięte z soku jabłka, oprószamy całość posiekanymi orzechami. Na jabłka ścieramy zmrożoną część ciemnego ciasta.
Beza
• Białka ubijamy na sztywno, dodając szczyptę soli, następnie dodajemy cukier i całość ubijamy mocno aż cukier się rozpuści, na koniec dodajemy proszek budyniowy.
• Bezę wykładamy na ciemne ciasta, na wierzch ścieramy zmrożone jasne ciasto.
• Ciasto wkładamy do nagrzanego do 185-190°C piekarnika na około 45 minut.