Składniki:
(foremka 18x30cm)
Ciasto:
· 250 g mąki pszennej
· 150 g cukru kryształu
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 3 jajka
· 100 g roztopionego Masła gostyńskiego extra
· 250 g puree z dyni (ok. 5-6 łyżek)
· 150 g marchewki (2 małe)
Polewa:
· 150 g cukru kryształu
· 85 ml Śmietany gostyńskiej UHT 30%
Dodatkowo:
· posiekane pistacje do dekoracji
Przygotowanie:
· Jajka z cukrem ubijamy przez kilka minut na puszystą pianę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i płynne masło. Miksujemy do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy startą marchewkę na dużych oczkach (można też na mniejszych, jednak ja chciałam, aby marchew po upieczeniu była widoczna) i puree dyniowe. Delikatnie mieszamy.
· Następnie przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C. Pieczemy ok. 40 min. Sprawdzamy pod koniec patyczkiem, czy już jest upieczone. Odstawiamy do wystudzenia.
· Na patelnię wsypujemy cukier i prażymy do uzyskania płynnej konsystencji. Prażymy na niezbyt wielkim ogniu, aby nie przypalić. Kiedy cukier jest płynny i ma bursztynowy kolor, ściągamy patelnię z palnika i ostrożnie wlewamy kremówkę. Należy być ostrożnym, ponieważ masa będzie się mocno pienić i można się poparzyć. Mieszamy energicznie aż śmietana połączy się z cukrem.
· Odstawiamy do przestygnięcia, w tym czasie karmel będzie gęstniał. Kiedy przestygnie, polewamy nim ciasto. Ozdabiamy posiekanymi pistacjami.
Autor: Radość kipiąca uśmiechem