Sernik white snickers

Sernik white snickers

Składniki:

Kruche ciasto z orzeszkami:
•    250 g mąki pszennej
•    1 żółtko
•    2 łyżki cukru
•    1 cukier waniliowy
•    szczypta soli
•    50 g Masła gostyńskiego extra
•    1 łyżka jogurtu naturalnego
•    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    1/2 szklanki podprażonych orzeszków ziemnych solonych

Masa Serowa:
•    1 kg twarogu mielonego
•    200 g Śmietany gostyńskiej UHT 30%
•    1 puszka Mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego
•    125 g cukru
•    1 duża łyżka proszku budyniowego śmietankowego rozprowadzonego w 3 łyżkach Mleka gostyńskiego UHT 3,2%
•    3 jajka
•    szczypta soli

Krem white snickers:
•    1/2 tabliczki białej czekolady (lub o rządek kostek więcej)
•    250 ml Śmietany gostyńskiej UHT 30%
•    125 g orzeszków ziemnych
•    2 łyżeczki cukru
•    1 puszka Masy kajmakowej gostyńskiej

Przygotowanie:

Ciasto:
•    Mąkę przesiać z proszkiem i zagnieść z masłem do momentu uzyskania „sypkiej masy”.
•    Dodać cukier, zagnieść. Kolejno dodać sól, żółtko i jogurt.
•    Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylepić równo ciastem spód i powciskać w niego podprażone orzeszki. Schłodzić co najmniej 1 godzinę w lodówce.
•    Po tym czasie wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 15-20 minut – do czasu zezłocenia. W tym czasie przygotować masę serową.

Masa serowa:
•    Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i krótko, ale dobrze połączyć.
•    Masę wyłożyć na upieczony kruchy spód. Piekarnik nagrzać do 150°C. Na dole ułożyć blachę wypełnioną gorącą wodą, nad nią umieścić np. kratkę na której należy umieścić sernik. Jest on pieczony tzw. kąpieli wodnej, przez co nie urośnie, ale będzie bardzo kremowy, smarowny – doskonały!
•    Piec 60-70 minut. Wyjąć, przestudzić i odstawić na minimum 12 godzin w chłodne miejsce np. do lodówki (uprzednio owinąć folią spożywczą). Masa serowa musi się ściąć.

Krem white snickers:
•    Czekoladę połamać do miseczki. Śmietankę przelać do garnuszka i podgrzewać. Tuż przed „zawrzeniem” zdjąć z ognia i zalać czekoladę.
•    Po 1 minucie zamieszać do połączenia się składników. Odstawić do przestudzenia. Miseczkę owinąć folią i odstawić na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie śmietankę ubić na sztywno, przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić fantazyjnie gotowe ciasto. Wstawić do lodówki.
•    Orzeszki przełożyć na suchą patelnię i podpiec na małym ogniu do lekkiego zarumienienia. Dodać 2 łyżeczki cukru i podgrzać jeszcze chwilkę potrząsając patelnią. Zdjąć z ognia. Przestudzić.
•    Ozdobić sernik. Polać masą kajmakową.

Autor: Na To Mam Ochotę