Składniki:
- 500 g mąki,
- 7 g suszonych drożdży,
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30% Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu,
- pół szklanki cukru,
- 2 jajka,
- odrobina soli.
Kruszonka:
- 100 g masła,
- 200 g mąki,
- 100 g cukru.
Śmietankę podgrzewamy, aby była ciepła. Do miski dodajemy mąkę, drożdże, sól i cukier. Wlewamy śmietankę i dodajemy rozbełtane jajka. Wszystko razem ucieramy, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 paski i zaplatamy warkocz. Odstawiamy jeszcze na kilka minut do wyrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę. Wszystkie składniki razem ucieramy i posypujemy chałkę. Pieczemy ok. 25-35 minut. Jeszcze ciepłą smarujemy masełkiem najlepiej 83% i domowym dżemem malinowym lub truskawkowym. Pysznego śniadania. SMACZNEGO.