Składniki:
- 500g mąki pszennej,
- 50g świeżych drożdży,
- 2-3 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 szczypta soli,
- 1 i 3/4 szklanki mleka 1 szklanka czyli 250 ml,
- 100 ml śmietany 18 %,
- 1 jajko,
- 4 jabłka
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli. Całość zalać ciepłym mlekiem i śmietaną, odstawić na czas przygotowania jabłek. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy i wszystko razem porządnie wyrobić oraz połączyć z jabłkami. Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej. Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją maczać w gorącym oleju. Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor.