Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

        123146212 2836104496617284 7325991334538337076 o 

Składniki:

  • 500g mąki pszennej,
  • 50g świeżych drożdży,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 i 3/4 szklanki mleka 1 szklanka czyli 250 ml,
  • 100 ml śmietany 18 %,
  • 1 jajko,
  • 4 jabłka
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania

Wykonanie: 

Mąkę przesypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli. Całość zalać ciepłym mlekiem i śmietaną, odstawić na czas przygotowania jabłek. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy i wszystko razem porządnie wyrobić oraz połączyć z jabłkami. Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej. Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją maczać w gorącym oleju. Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor.