Ciasto:
- 4 i 1/2 szklanki mąki
- 125 g Masła ekstra gostyńskiego
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 żółtek
- 60 g drożdży
- 250 ml Mleka UHT gostyńskiego 3,2%
- 1 cukier waniliowy
- 1 pomarańcza
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- szczypta soli
Lukier:
- 1 białko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soku z pomarańczy
- ok. 3/4 szklanki cukru pudru
- zielony barwnik
Przygotowanie:
- Podgrzewamy pół szklanki mleka. Dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Pozostałe mleko gotujemy i zalewamy nim 1 szklankę mąki. Dobrze rozcieramy i zostawiamy do przestudzenia.
- Do letniej masy dodajemy wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy i zostawiamy w ciepłym miejscu.
- Wyciskamy sok z pomarańczy. Z żółtek i cukru pudru robimy kogel-mogel.
- Dodajemy go do wyrośniętego zaczynu, dosypujemy pozostałą przesianą mąkę, sól, cukier waniliowy, siemię lniane, dolewamy sok z pomarańczy i wyrabiamy ciasto.
- Gdy składniki połączą się, wlewamy rozpuszczone letnie masło. Ponownie wyrabiamy ciasto do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość zagniatamy.
- Formy na babkę (tu użyte 6 małych bez kominka) smarujemy roztopionym masłem i obsypujemy bułką tartą lub pokruszonymi biszkoptami.
- Napełniamy je ciastem do 1/3 wysokości. Zostawiamy w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto wypełni foremki, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości.
- Gotowe babki dekorujemy lukrem. Ubijamy białko, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy, stopniowo dosypujemy cukier puder. Kiedy będzie puszysty i lśniący dodajemy odpowiednią ilość zielonego barwnika.
Autor: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty