Bananowe cupcakes z kremem czekoladowym

Bananowe cupcakes z kremem czekoladowym

bananowe cupcakes d

Składniki:
Ciasto

  • 3 banany (bardzo dojrzałe), umyte i obrane
  • 100 g masła extra SM w Gostyniu (roztopionego)
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady deserowej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Krem

  • 250 ml śmietanki UHT 30% tłuszczu + kakao
  • 250g serka mascarpone
  • 1/2 opakowania ulubionej galaretki

Przygotowanie:
Ciasto

  • Obieramy banany i łamiemy na mniejsze części, wrzucamy do miski i miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków.
  • Mikserem ubijamy 2 jajka i cukier trzcinowy.
  • Czekoladę mleczną i deserową siekamy na mniejsze kawałki.
  • Do rozgniecionych bananów dodajemy roztopione masło. Mieszamy.
  • Do miski z bananami przesiewamy mąkę, mieszamy, następnie dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, posiekaną czekoladę , jajka ubite z cukrem i cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  • Formę do pieczenia muffinek wykładamy foremkami papierowymi i za pomocą rękawa cukierniczego wypełniamy je masą bananową do 3/4 wysokości.
  • Muffiny pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C z funkcją termoobiegu (w piekarniku bez funkcji termoobiegu muffiny pieczemy w temperaturze 170°C). Następnie chłodzimy je na kratce.

Krem

  • Śmietankę kremówkę czekoladową ubijamy na sztywno.
  • Dodajemy mascarpone i galaretkę, i miksujemy/mieszamy jeszcze przez chwilkę do połączenia się składników.
  • Tak przygotowany krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować schłodzone babeczki – smacznego!

Autor: Ooomnomnomnom