Składniki:
Ciasto
- 3 banany (bardzo dojrzałe), umyte i obrane
- 100 g masła extra SM w Gostyniu (roztopionego)
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 260 g mąki pszennej tortowej
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady deserowej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Krem
- 250 ml śmietanki UHT 30% tłuszczu + kakao
- 250g serka mascarpone
- 1/2 opakowania ulubionej galaretki
Przygotowanie:
Ciasto
- Obieramy banany i łamiemy na mniejsze części, wrzucamy do miski i miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków.
- Mikserem ubijamy 2 jajka i cukier trzcinowy.
- Czekoladę mleczną i deserową siekamy na mniejsze kawałki.
- Do rozgniecionych bananów dodajemy roztopione masło. Mieszamy.
- Do miski z bananami przesiewamy mąkę, mieszamy, następnie dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, posiekaną czekoladę , jajka ubite z cukrem i cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Formę do pieczenia muffinek wykładamy foremkami papierowymi i za pomocą rękawa cukierniczego wypełniamy je masą bananową do 3/4 wysokości.
- Muffiny pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C z funkcją termoobiegu (w piekarniku bez funkcji termoobiegu muffiny pieczemy w temperaturze 170°C). Następnie chłodzimy je na kratce.
Krem
- Śmietankę kremówkę czekoladową ubijamy na sztywno.
- Dodajemy mascarpone i galaretkę, i miksujemy/mieszamy jeszcze przez chwilkę do połączenia się składników.
- Tak przygotowany krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować schłodzone babeczki – smacznego!
Autor: Ooomnomnomnom