Składniki:
• 625 g mąki pszennej
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 3 jajka
• 100 g miękkiego Masła gostyńskiego extra
• 65g cukru
• 120 ml oleju
• 1 łyżka Mleka gostyńskiego UHT 3,2%
• 50 g białej czekolady
• 185 g jogurtu naturalnego
• 1 łyżka płynnego miodu
• szczypta soli
• 85 ml Mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego
• purée z 3 obranych jabłek
• 85 g wiórków kokosowych
• garść rodzynek (niekoniecznie)
• 1 łyżka kaszy manny
Przygotowanie:
• Utrzeć masło i cukier na białą puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dolewać powoli oleju, a następnie wsypać proszek do pieczenia, sodę, sól.
• Dodawać powoli, stopniowo po jednym jajku (aby masa się nie zważyła). Dalej miksując, dodać miód, mleko zagęszczone słodzone i lekko przestudzoną, rozpuszczoną w łyżce mleka białą czekoladę (można w mikrofali).
• Kiedy składniki się połączą, dodawać powoli, na zmianę przesianą mąkę i jogurt. Miksować tylko do połączenia się składników.
• Do masy dodać mus jabłkowy, wiórki kokosowe, ewentualnie odrobinę rodzynek i wymieszać za pomocą szpatułki lub bardzo krótko i delikatnie, na najmniejszych obrotach zmiksować.
• Tortownicę 26 cm lekko wysmarować olejem, oprószyć kaszą manną, przełożyć białą masę. Piec w 180°C przez 55 minut. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Najlepsze jest następnego dnia.
Autor: Na To Mam Ochotę