Składniki:
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 250ml śmietanki 30% SM w Gostyniu + kakao
- 150ml mleka UHT SM w Gostyniu
- 70g cukru
- 1 łyżka rumu
- ciasteczka biszkopty
- konfitura z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
- Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut.
- Do garnuszka wlać śmietankę z dodatkiem kakao i mleko, dodać cukier. Mieszając, podgrzewać aż cukier się rozpuści.
- Dodać rum, doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać żelatynę i mieszać, aż cała żelatyna się rozpuści.
- Do silikonowych foremek do muffinek włożyć na spód po jednym małym biszkopcie.
- Mieszankę wlać na biszkopciki.
- Odstawić do wystudzenia, wstawić do lodówki na ok. 4 godziny.
- Wyciągnąć z foremek i podawać ozdobione konfiturą z czarnej porzeczki.
Autor: Moja kuchnia malutka