Czekoladowe babeczki z borówkami

Czekoladowe babeczki z borówkami

babeczki borowki d

Dzięki dodatkowi śmietanki czekoladowej, babeczki są jeszcze bardziej puszyste i mięciutkie niż zwykle. Idealnego smaku dopełniają borówki, którymi naszpikowana jest każda muffinka. A przygotowanie tego deseru to po prostu banał!

Składniki:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki śmietanki UHT 30% SM w Gostyniu + kakao
  • ½ szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki borówek

Dodatkowo:

  • śmietanka czekoladowa do dekoracji

Przygotowanie:

  • Przygotować 2 miski: w jednej połączyć składniki suche, w drugiej płynne.
  • Obie masy zmieszać, na koniec delikatnie dodając borówki.
  • Ciasto nakładać łyżką do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami lub natłuszczonej (do ¾ wysokości otworów).
  • Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Wystudzić.
  • Udekorować ubitą śmietanką czekoladową.

Autor: Blondies in the kitchen