Drożdżowy baranek wielkanocny

Drożdżowy baranek wielkanocny

 

Drożdżowy baranek wielkanocny

Składniki na 3 baranki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • opakowanie drożdży instant
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • szklanka ciepłego Mleka UHT gostyńskiego 3,2%
  • 60g Masła gostyńskiego ekstra

Kruszonka:

  • 25g Masła gostyńskiego ekstra
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 3 rodzynki na oczy
  • jajko do posmarowania

Przygotowanie:

  • Mąkę, drożdże, cukier i sól wymieszać w misie miksera. Dodać jajka i rozpuszczone z ciepłym mlekiem masło. Hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego mieszać ok. 10 minut, aż ciasto przestanie się kleić. Można też wyrobić ciasto rękami.
  • Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz wyrobić, w razie potrzeby podsypać mąką. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Odrywać z ciasta niewielkie kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i lepić kuleczki. Układać jedną obok drugiej tak, aby uformować tułów baranka. Z większych kawałków uformować głowę, ogon i uszy. Ulepić 3 takie baranki, posmarować rozbełtanym jajkiem.
  • Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach. Kruszonką posypać tułów baranków. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić. Z rodzynków zrobić barankom oczy.