Składniki na 3 baranki:
Ciasto drożdżowe:
- 500g mąki pszennej
- opakowanie drożdży instant
- 4 łyżki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- szklanka ciepłego Mleka UHT gostyńskiego 3,2%
- 60g Masła gostyńskiego ekstra
Kruszonka:
- 25g Masła gostyńskiego ekstra
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek cukru
- 3 rodzynki na oczy
- jajko do posmarowania
Przygotowanie:
- Mąkę, drożdże, cukier i sól wymieszać w misie miksera. Dodać jajka i rozpuszczone z ciepłym mlekiem masło. Hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego mieszać ok. 10 minut, aż ciasto przestanie się kleić. Można też wyrobić ciasto rękami.
- Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz wyrobić, w razie potrzeby podsypać mąką. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Odrywać z ciasta niewielkie kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i lepić kuleczki. Układać jedną obok drugiej tak, aby uformować tułów baranka. Z większych kawałków uformować głowę, ogon i uszy. Ulepić 3 takie baranki, posmarować rozbełtanym jajkiem.
- Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach. Kruszonką posypać tułów baranków. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić. Z rodzynków zrobić barankom oczy.
Autor: Smakołyki Asi